onsdag 1 juli 2009

Computer Age

Året 1982 ser jag dagens ljus för första gången och Michael Jackson når stora framgångar med sitt nysläppta album Thriller. Samma år bestämmer sig Neil Young för att bryta med sin traditionella bana och ger ut sitt kontroversiella album Trans, ett album som upprör både inbitna fans och skivbolag. På de nio låtar som finns med på skivan använder sig Neil av synthesizers och vocoder och kanske är det första gången rockmusik och syntar möts på det här sättet.

Året 1989 bestämmer sig ett gäng amerikanska rockband att spela in ett tribute album till Neil Young (The Bridge), där delar av försäljningen gick till en skola som arbetar med utveckling av hjälpmedel till handikappade barn.
Tillsammans med band som Flaming Lips, Dinosaur Jr och Pixies medverkar också Sonic Youth som gör en fantastisk tolkning av låten Computer Age, tagen från just albumet Trans.

Det känns ganska symboliskt att Sonic Youth valde att göra en cover just från albumet Trans egentligen. Först ser jag en likhet i det exprimentella och att både Neil Young och SY alltid gått sin egen väg och aldrig brytt sig om vare sig skivförsäljning eller vad någon annan tycker. Den andra gemensamma nämnaren finns i att båda låg på skivbolaget Geffen som inte var värst förtjusta i deras ickekommersiella produktioner. Geffen stämde till och med Neil Young eftersom dom ansåg att han inte levererade det han skulle med album som te.x Trans.
Thurston Moore berättar i sin tur i en intervju att Geffen hade en vision om att Sonic Youth skulle bli kommersiellt framgångsrika likt band som Nirvana men istället gick även SY sin egen väg.

Jag tycker i alla fall att Computer Age är en grymt bra låt, både i Sonic Youths gnisslande gitarrtappning och med Neil Youngs synthesizers.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar